VELIKI TJEDAN I BLAGDAN USKRSA

I ove godine smo tijekom Velikog tjedna i uskrsnih blagdana zajedno proslavili najveća otajstva naše vjere – muku, smrt i uskrsnuće Kristovo. Na Cvjetnu nedjelju obilježili smo događaj Isusova ulaska u Jeruzalem blagoslovom maslinovih grančica i svečanom procesijom. Maslinove grančice omogućila nam je redovnička zajednica Marijinih sestara iz Dubrovnika koji su uz pomoć vjeroučenika grančice prikupili i poslali.

Na misi Velikog četvrtka održan je tradicionalni obred pranja nogu kao čin poniznost i služenja po Isusovu primjeru iz evanđelja. Dvanaestorici naših korisnika noge su oprali fra Giovanni i fra Kristijan te na taj način simbolično istaknuli karizmu služenja Reda Milosrdne braće.

Na Veliki petak iskazali smo pobožnost Isusovoj muci i smrti prije svega čitanjem i razmišljanjem o muci Kristovoj iz evanđelja kako nam je zapisao evanđelist Ivan te klanjanjem Kristovu križu.

Na Veliku subotu navečer započeli smo obrede vazmenog bdijenja ispred kapele paljenjem ognja i uskrsne svijeće koju smo pritom unijeli u zamračeni crkveni prostor. Na taj smo način iskazali svoju vjeru u Kristovo svjetlo koje je jače od svake tame zla i grijeha. Nakon svete mise priređen je kratki domjenak i druženje u holu bolnice za sve korisnike i djelatnike.

Na blagdan Uskrsa svečano smo proslavili Isusovu pobjedu života nad grijehom i smrću koja nas potiče da u svjetlu njegova uskrsnuća uvidimo i prihvatimo smisao života koji svoje konačno ostvarenje postiže u vječnom zajedništvu s Bogom. Slavlje blagdana Uskrsa završeno je i na neki način zaokruženo večernjom molitvom časoslova i blagoslov s Presvetim Sakramentom.

© 2017 Developed by mediain.hr