Dana 8. ožujka smo proslavili blagdan svetog Ivana od Boga, utemeljitelja Reda Milosrdne Braće. U pripravi za blagdan tijekom devetnice razmišljali smo o pojedinim dijelovima života svetog Ivana nadahnjujući se njegovim djelima i mislima. Tijekom trodnevice u pripravi su nam pomogli i svećenici svojim propovijedima: vlč. Josip Homjak iz Nove Kapele, vlč. Ivan Nikolić iz Starog Petrovog Sela te vlč. Tihomir Bilešić iz Vrbja.

Svečanu svetu misu na dan blagdana predvodio je mons. Antun Škvorčević, požeški biskup. Na početku propovijedi pozvao nas je da se zapitamo želimo li biti sveci te nam potom protumačio koje je pravo poimanje svetosti. Ono se ne ostvaruje samo u osobnom odnosi s Bogom kroz molitvu koje ponekad može poslužiti kao opravdanje za izbjegavanje djelovanja. Sveti Ivan od Boga pokazuje nam kako je konkretna svetost ona koja je usmjerena na bližnjega. Ona se ostvaruje kroz drevno benediktinsko pravilo “Ora et labora – Moli i radi”.

Veličina svetog Ivana od Boga, koji nije napisao neke velike spise teološke ili neke druge naravi, je u tom što se posvema bavio konkretnim čovjekom. Uvjerljivost Ivanova pristupa bližnjima u nevolji „zarazila“ je mnoge ljude njegova vremena i kasnije sve do danas te ih potaknula da i oni udruženi u redovničku zajednicu krenu njegovim putem vršenja djela milosrđa. Izrazio je radost što su Milosrdna braća na tom putu dospjela i na prostore Požeške biskupije. Gledajući primjer svetaca i mi trebamo ne samo poželjeti biti svetima, nego i ostvarivati svetost na konkretan način svakodnevnom slobodnom odlukom.

Nakon svete pričesti uslijedila je svečanost proglašenja najboljih djelatnika bolnice u protekloj 2023. godini i dodjela priznanja. Najboljima su proglašeni:

  • Anita Karešin,
  • Marina Grbac,
  • Ivana Matijević,
  • Lea Kulundžić,
  • Vlado Maljić i
  • Mladen Božičković.

Riječi zahvalnosti biskupu Antunu uputili su ravnateljica Maristela Šakić i prior fra Giovanni Giemula. Na kraju misnog slavlja biskup je, potaknut dodjelom priznanja, rekao da razmišlja o tome kako li će tek biti u vječnosti, kad Gospodin bude dijelio priznanja svima onima koji su bili njegovi poput svetog Ivana od Boga.

Obilježavanje blagdana završeno je zajedničkim domjenkom i druženjem. Zahvaljujemo svima koji su i ove godine svojim trudom doprinjeli proslavi našeg blagdana.

         

   

© 2017 Developed by mediain.hr