Dana 29.02.2024. godine u Specijalnoj bolnici Sveti Rafel Strmac je održano predavanje na temu Palijativna skrb u Velikoj Britaniji – što učimo i kako se možemo poboljšati?

Predavač   dr. Andrej Petranović nam je svojim kratkim izlaganjem dao uvid u to zašto se palijativna skrb u Velikoj Britaniji smatra najboljom na svjetskoj razini  nakon povratka sa trotjednog posjeta uglednom hospiciju Princess Alice u jugozapadnom Londonu, subvencioniran od strane Hrvatske liječničke komore. Dr. Andrej Petranović navodi kako je ona  multidisciplinarna i holistička u punom smislu tih riječi, visokokvalitetna i besplatna za sve. Ostvaruje se na odjelu i u zajednici u suradnji liječnika specijalista za palijativnu medicinu, medicinskih sestara, socijalnih radnika, fizioterapeuta, radnih terapeuta, logopeda, specijalista za limfedeme, nutricionista, duhovnika i volontera. Pomoć pacijentima i obitelji se pruža putem Centra za dobrobit, grupa za žalovanje te brojnih radionica.

Neki podaci ovog hospicija posebno imponiraju. Hospicij djeluje od 1985. godine, na području s milijun stanovnika. U svakom trenutku skrbi za oko tisuću pacijenata u njihovim domovima, a na odjelu za 500-tinjak pacijenata godišnje. Hospicij zapošljava oko 400 radnika, a njegov rad podupire preko 1.300 volontera kroz stotinjak različitih uloga. Godišnji proračun iznosi oko 12 milijuna funti, od čega je manje od četvrtine financirano putem nacionalnog zdravstvenog sustava. Sve ostalo putem donacija i prikupljanja sredstava.

Neka od pitanja koja je ovaj posjet nametnuo su kako proširiti multidisciplinarnost mobilnih palijativnih timova u RH i ostvariti holistički pristup pacijentu; trebaju li liječnici (sub)specijalizaciju iz palijativne medicine; kako ostvariti proširenje kompetencija medicinskih sestara i podići razinu njihove samostalnosti kod nas; kako privući veći broj volontera u palijativnu skrb; na koji način uključiti donacije kao način sufinanciranja palijativne djelatnosti.

Dr. Andrej Petranović je ukratko prikazao i način rada i postignuća mobilnog palijativnog tima Doma zdravlja Velika Gorica kroz proteklih više od pet godina.

                                               Ivana Mihić, mag. med. techn.

© 2017 Developed by mediain.hr