PROSLAVA BLAGDANA SV. RAFAELA, ZAŠTITNIKA BOLNICE I BOLNIČKE KAPELE

I ove godine svečano smo proslavili blagdan svetog Rafaela, zaštitnika bolnice i naše bolničke kapele. Unutar trodnevne duhovne priprave proslavili smo i blagdan svetog Vinka Paulskog čiji je život bio ispunjen služenjem bolesnima i siromašnima. On je i utemeljitelj Sestara Milosrdnica od kojih je kasnije nastao Red Marijinih sestara koji djeluje u našoj bolnici. Posljednji dan trodnevnice spomenuli smo se obljetnice posvete bolničke kapele.

Svečano misno slavlje na blagdan svetih arkanđela Mihaela, Gabriela i Rafaela predvodio je vlč. Karlo Prpić, hrvatski misionar u Kamerunu. U svojoj propovijedi podsjetio nas je kako su anđeli bića koja služe Bogu i nama ljudima te nam na neki način pokazuju kako je smisao našeg života slava Božja i dobrobit ljudi. Nadovezujući se na poslanje koje kao djelatnici ostvarujemo u našoj ustanovi podsjetio nas je kako je Isus kao slika Božja onaj koji je došao služiti i spasiti izgubljene. Iznenađuje nas ta Božja poniznost koja nam govori o Bogu kao jednostavnom biću nasuprot nama ljudima koji smo često komplicirani. Poniznost i jednostavnost kvalitete su koje naš vjernički život trebaju oblikovati po uzoru na život Isusa Krista. Oholost je najveća zapreka ulasku u Kraljevstvo Božje, a prihvaćanje služenja je nešto čemu se raduju i Bog i anđeli.

Potaknuto nas je zatim na jasnoću i čvrstoću vjere citirajući riječi velikog misionara oca Ante Gabrića koji je rekao: “Vjera je svjetlo našim sjenama, ključ naših problema te melem naših rana i boli.” Apsurdno je ponekad čuti od ljudi kako misle da su ih svi napustili i da ih nitko ne voli pa ni sâm Bog. Nitko nikada nije napušten od Boga. I u trenucima najveće nepravde vjerujemo da će u vječnosti istina postati razvidna. Zemlja prolazi, a vječnost je blažena; vječnost je duga. Potrebno je odlučiti se za vjeru jer ne vjeruje samo onaj koji ne želi vjerovati.

Završavajući svoje razmišljanje podsjetio nas je na tjelesna i duhovna djela milosrđa koja su put u Kraljevstvo Božje. Činiti dobro je već dovoljna nagrada sama po sebi jer nam donosi mir i sigurnost u duši. Oni kojima smo pomagali za vrijeme zemaljskog života biti će nam potrebni u vječnosti kao najsigurniji odvjetnici. Na kraju svete mise prikazao nam je nekoliko slika iz misija u Kamerunu te nam ukratko opisao svoje djelovanje. Na kraju nam se još jednom pozvao na dobrotu i služenje koje će u vječnosti biti korisno kako nama koji služimo tako i onima kojima se služi.

Nakon svete mise organiziran je domjenak za sve djelatnike u prostoru radne terapije. Tom prilikom podijeljena su priznanja svim djelatnicima koji kontinuirano posljednjih deset godina djeluju u našoj bolnici, a to su:
Valentina Čolić
Nikolina Trobić
Danijela Trusić
Ivana Simić
Tomislav Franić
Marina Mihaljević
Marina Grbac
Jasmina Akmačić
Anita Sadžak
Ivana Slišurić
Višnja Sužnjević
Jasna Žakić
Branko Turk
Maristela Šakić

© 2017 Developed by mediain.hr