VELIKI TJEDAN I BLAGDAN USKRSA

Svake godine u Velikom tjednu slavimo najvažnija otajstva naše vjere – muke, smrti i uskrsnuća Gospodnjega. Na posebno svečan način kao zajednica se skupljamo u našoj kapeli kako bismo zajedničkom molitvom i pobožnošću učvrstili našu kršćansku povezanost s Isusom i međusobno. Na misi Velikog četvrtka održan je tradicionalni obred pranja nogu po Isusovu primjeru iz evanđelja. Prior fra Kristijan Sinković oprao je noge dvanaestorici naših korisnika koji su predstavljali Isusove apostole te na taj način simbolično istaknuo karizmu služenja Reda Milosrdne braće. Na Veliki petak iskazali smo pobožnost Isusovoj muci i smrti prije svega čitanjem i razmišljanjem o muci Isusovoj kako nam je zapisao evanđelist Ivan te klanjanjem Kristovu križu.

Na Veliku subotu navečer započeli smo obrede vazmenog bdijenja ispred kapele paljenjem ognja i uskrsne svijeće koju smo pritom unijeli u zamračeni crkveni prostor. Zamračeni prostor označava tamu naših grijeha koju uništava svjetlo Kristova usrksnuća. Koliko god se to svjetlo činilo malenim ono ima moć rasvijetliti i našu najveću ljudsku tamu. Nakon svete mise priređen je kratki domjenak i druženje u holu bolnice za sve korisnike i djelatnike. Na blagdan Uskrsa svečano smo proslavili Isusovu pobjedu života nad grijehom i smrću koja nas potiče da u svjetlu njegova uskrsnuća promatramo i nosimo svakodnevne situacije svoga života vjerujući u njihov smisao. Slavlje blagdana Uskrsa završeno je i na neki način zaokruženo večernjom molitvom časoslova i blagoslov s Presvetim Sakramentom.

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?