HODOČAŠĆE ZDRAVSTVENIH DJELATNIKA IZ POŽEŠKE BISKUPIJE GOSPI VOĆINSKOJ

Članovi podružnica Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva (HKLD) s područja Požeške biskupije i Hrvatske katoličke udruge medicinskih sestara i tehničara (HKUMSiT) u Požeškoj biskupiji te djelatnici Specijalne bolnice za psihijatriju i palijativnu skrb Sv. Rafael na Strmcu kao i drugi zdravstveni djelatnici i zaposlenici u zdravstvu sudjelovali su 22. lipnja na Biskupijskom hodočašću zdravstvenih djelatnika Gospi Voćinskoj. Program je započeo ulaznom procesijom od hodočasničkog križa prema crkvi, gdje su hodočasnici pjesmom i molitvom pozdravili Gospu Voćinsku.
Potom je dr. Maristela Šakić, ravnateljica Bolnice na Strmcu u dvorani Hrvatskog doma održala predavanje „Zdravstveni djelatnici i njihovi bolesnici u pandemiji COVID-a – frustracije i gratifikacije“. Prikazavši presjek epidemija kroz povijest, stavila je pandemiju koronavirusa u kontekst sadašnjeg vremena – civilizacije tehnološkog razvoja i postmoderne te onoga što nazivamo kršćanskim humanizmom. Ravnateljica Šakić je istaknula kako je pandemija pred zdravstvene radnike stavila razne stresne i improvizirajuće situacije koje su od njih tražile dodatnu stručnu i društvenu odgovornost te u kojima je trebalo pronaći načine kako bolesnicima posvjedočiti ljudsku blizinu i toplinu, a što je bilo otežano jer se zbog opasnosti zaraze tražila socijalna distanca. Ističući pozitivne i negativne strane ovakvih „novih situacija“, ustvrdila je kako svaka „nova situacija“ kao što je ova pandemija, osim frustracije donosi i gratifikacije koje je potrebno znati prepoznati u kontekstu vremena i vlastitog života, jer svaka pandemija dolazi i prolazi, a trajno ostaju ljubav i privrženost, sloboda i radost, moć i smisao – vrijednosti koje su temelj duševnog zdravlja te psihološke i duhovne ostvarenosti.
Nakon predavanja, u pripravi za svetu misu hodočasnici su u crkvi izmolili svetu krunicu tijekom koje su imali prigodu za osobnu ispovijed. Središte hodočašća bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa svećenicima duhovnicima navedenih udruga i dušobrižnicima u bolnicama s područja Požeške biskupije, te drugim svećenicima. Na početku slavlja biskup je uputio pozdrav Isusovoj Majci, Gospi Voćinskoj pred njezinim likom. Zatim je pozdravio hodočasnike koji su se u okolnostima pandemije koronavirusa predstavnički okupili iz različitih dijelova Požeške biskupije. U homiliji biskup je rekao kako zbog izvanrednih okolnosti uzrokovanih pandemijom voćinska crkva nije puna fizičke nazočnosti zdravstvenih djelatnika kao prigodom nekih prijašnjih hodočašća, ali da je po sudionicima slavlja crkva puna one njihove žrtve ljubavi i predanosti kojom služe bolesnicima u bolnicama i drugim zdravstvenim ustanovama. Od sveg srca im je zahvalio za to dragocjeno služenje čovjeku, koje je po Isusovim riječima „Što god učiniste jednom od moje najmanje braće, meni učiniste“ uvijek i služenje Bogu. Polazeći od naviještene Božje riječi u svetim čitanjima, biskup je naglasio kako evanđeoski ulomak predstavlja Isusa kao navjestitelja kraljevstva nebeskog i liječnika. U središtu Isusova zanimanja i brige nije bolest kao takva, nego osobe, konkretni ljudi koji su pogođeni bolešću i koje on liječi, uvodeći ih u Božji svijet, ustvrdio je biskup. Pozvao je zdravstvene djelatnike da i oni u središtu svoga zanimanja trajno imaju bolesnike, svjesni cjelovitosti njihova stanja. Na temelju Isusova pristupa bolesnicima u evanđelju, biskup je upozorio kako on liječi čovjeka ne samo tjelesno, nego i u duhu.
Program hodočašća zaključen je druženjem uz domjenak u Hrvatskom domu, za koji se pobrinula Općina Voćin.

© 2017 Developed by mediain.hr