U ponedjeljak, 19. ožujka 2018. godine, u prostorijama bolnice sv. Rafael, održan je multidisciplinarni stručni sastanak pod nazivom „Optimalno liječenje mentalnih poremećaja u zajednici“, sa gostom predavačem prof. dr.sc. Slađanom Štrkalj Ivezić, dr.med. spec. psihijatar iz Klinike za psihijatriju „Vrapče“.
Stručni sastanak je bio lijepo posjećen od strane liječnika, medicinskih sestara/tehničara i drugog osoblja iz bolnica Slavonskog Broda, Nove Gradiške i Strmca.
Sastanak je bio usmjeren na govor o poboljšanju kvalitete zdravstvene zaštite pacijenata i smanjenog broja recidiva, povratka u bolnicu nakon liječenja te su se nastojale osvijestiti poteškoće u rehabilitaciji bolesnika s mentalnim poteškoćama.
Naglasak je stavljen na suvremene pristupe u liječenju mentalnih poremećaja u zajednici s posebnim osvrtom na liječenje u bolnici, pokretanjem mobilnih timova za zaštitu mentalnog zdravlja te rehabilitaciju kroz stambene zajednice.
Sastanku su nazočili i korisnici stambene zajednice sv. Ivan od Boga te svojim iskustvom doprinijeli kreativnoj diskusiji.
Stručni sastanak je dao pogled na nove perspektive liječenja mentalnih poremećaja u Hrvatskoj te ukazao na potrebu i vrijednost jačanja i razvijanja multidisciplinarne suradnje u svakodnevnom radu.
Nakon službenog dijela i prigodnog domjenka druženje se nastavilo u stambenoj zajednici sv. Ivan od Boga, u Šumetlici, koju su zainteresirani sudionici imali priliku obići i pobliže se upoznati sa životom u zajednici.

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?