Posjet učenika i nastavnika srednje medicinske škole Osijek

Dana 11.05.2023. godine Specijalnu bolnicu Sveti Rafael Strmac je posjetilo 64 učenika 3. razreda srednje medicinske škole iz Osijeka sa svojim nastavnicima. Posjet je dio nastavnim planom predviđene terenske nastave gdje im je cilj bio upoznati se sa palijativnom skrbi: tko su pacijenti na palijativnoj skrbi, koji je cilj njihovog liječenja i skrbi te tko su sudionici skrbi za palijativne pacijente.
Na početku susreta goste je pozdravila ravnateljica dr. Maristela Šakić koja je dala uvod u gledanje i razumijevanje čovjeka , bez obzira na njegovo zdravstveno stanje, čak i stanje svijesti kao na jedinstveno, neponovljivo biće vrijedno divljenja, poštivanja i dostojanstvenog ophođenja do samoga kraja života, ali i nakon njegove smrti. Potrebno je zastati kod umirućeg pacijenta , biti uz njega a nakon smrti ispratiti dostojanstveno, sa molitvom i dubokim poštovanjem.
Članovi palijativnog tima su upoznali goste sa organizacijom skrbi za palijativnog bolesnika, dijelokrugom rada svakog člana tima te pokazali dobrobiti i principe timske skrbi za pacijente ali i uključivanje i skrb za obitelji samog pacijenta.
I kroz prikaz rada Informativno-koordinacijskog centra bolnice pokazali smo potrebu cjelovitog pristupa pacijentu, na način da uz medicinsku dokumentaciju bolesnika djelatnice pozivaju suradnike u liječenju bolesnika kako bi dobili sve relevantne informacije o potrebama bolesnika da bi se procijenila potreba za liječenjem te napravile sve organizacijske pripreme za dolazak bolesnika npr. osiguravanje pomagala, odabir odjela, sobe…
Učenici su obilaskom bolnice dobili uvid u funkcioniranje terapijske zajednice na Odjelu kroničnih duševnih bolesti, na jedinici radne terapije su se upoznali sa dobrobitima radno-okupacione terapije gdje su upoznali pojedine pacijente, što je korak prema destigmatizaciji takvih osoba.
Interes učenika se pokazao i u dijelu pružanja duhovne i religiozne podrške našim bolesnicima kao temeljne, bazične i neizostavne čovjekove razine.
Posjet je završen uz druženje, razmjenu iskustava i okrijepu.

Ivana Mihić, mag. med. techn.
Pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo

© 2017 Developed by mediain.hr