U prostorijama Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, 13. listopada 2018., multidisciplinarni palijativni tim Specijalne bolnice Sv. Rafael sudjelovao je na Minisimpoziju „Bolnička palijativna skrb“. Minisimpozij je organiziran od strane Hrvatskog liječničkog zbora i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu u povodu Svjetskog dana hospicija i palijativne skrbi te 100. godišnjice rođenja Dame Cicely Saunders.
Članovi palijativnog tima Specijalne bolnice sv. Rafael predstavili su se u timskom zajedništvu te su prezentirali sudionicima dosadašnja stručna iskustva u okvirima vlastitih kompetencija. Duhovnik, vlč. Robert Mackuljak prikazao je karizmu i poslanje Bolničkog reda Svetog Ivana od Boga te je kroz teoriju i praksu govorio o ulozi duhovnika u procesu skrbi za palijativnog bolesnika. Ravnateljica bolnice dr. Maristela Šakić govorila je o sedmogodišnjem iskustvu našeg palijativnog odjela te ujedno prvog palijativnog odjela u Republici Hrvatskoj. Dr. Jelena Jurić kroz osobno iskustvo progovorila je o liječenju palijativnog bolesnika dok je dr. Marijana Bogadi prikazala kako suradnja psihijatra u pristupu palijativnom bolesniku i njegovoj obitelji može pomoći u razumijevanju dinamike odnosa te članovima tima pomoći da se lakše nose s potrebama bolesnika.
Prvostupnica sestrinstva Ivana Robina predstavila je skrb medicinskih sestara oko potreba palijativnog bolesnika, Marija Delaš iskustvo prisustva uz palijativnog bolesnika u ulozi fizioterapeuta, socijalna radnica Monika Vujanić kroz prikaz konkretnog slučaja opisala je aktivnosti socijalnog radnika u palijativnom timu dok je psihologinja s. Lucija Bijelić govorila o psihosocijalnim intervencijama u skrbi za palijativnog bolesnika i obitelj.
Sudjelovanjem na Minisimpoziju osim dijeljenja vlastitog iskustva u palijativnoj skrbi, proširili smo vidike i mnogo toga naučili i od drugih izlagača. Osjećamo zahvalnost za pruženu priliku od strane Hrvatskog liječničkog zbora i ukazano povjerenje od predsjednice Hrvatskog palijativnog društva dr. Vlasti Vučevac.

dav

dav

oznor

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?