BLAGDAN SVETOG IVANA OD BOGA

U pripravi za blagdan svetog Ivana od Boga, osnivača i zaštitnika Reda Milosrdne braće, u našoj je zajednici održana devetodnevna duhovna priprava. Uz molitvu krunice prije svake svete mise molili smo i litanije svetom Ivanu od Boga, a na kraju mise razmatrali pojedine dijelova Ivanova života aktualizirajući ih na današnje vrijeme. Posljednja dva dana devetnice svetu misu predvodili su vlč. Marko Milaković, kapelan u Župi Bezgrešnog začeća BDM iz Nove Gradiške te vlč. Saša Paveljak, župnik u Župi Gospe Fatimske iz Lužana.
Na sam blagdan, u srijedu 8. ožujka, svetu misu je predvodio mons. Antun Škvorčević, požeški biskup u zajedništvu s nekoliko svećenika Novogradiškog dekanata Požeške biskupije Na početku svete mise prior fra Giovanni Giemula pozdravio je biskupa i iskazao svoju radost velikim brojem okupljenih vjernika. U svojoj propovijedi biskup je, između ostaloga, naglasio kako poruku koju nam daje sveti Ivan od Boga nije danas teško usvojiti. Nakon mnogih traženja i lutanja u kojima je nastojao prije svega sebi ugoditi, Ivan od Boga pronašao je smisao svoga života u prihvaćanju Isusa Krista koji je oblikovao njegov život. Njime nadahnut, u ljubavi i predanju bližnjima pronašao je svoj pravi smisao i puninu. Evanđeoski odlomak o milosrdnom Samarijancu poziva nas da u bližnjima prepoznamo samoga Boga te služeći njima služimo Bogu. Bližnji je svaki onaj koji je potreban moje pomoći.
Pri kraju propovijedi biskup je napomenuo kako je moguće da netko djeluje u bolnici, ali samo zato da zaradi svoju mjesečnu plaću. Ona je potrebna za život, ali ako postane jedini cilj, svrha našeg djelovanja, to je premalo da bi nas moglo ispuniti. Sveti Ivan od Boga uvjerava nas svojim primjerom da se pravo bogatstvo postiže kad se oslobodimo svoje sebičnosti i budemo posvema za druge na Isusov način. Biskup je kazao djelatnicima bolnice kako je uvjeren da oni nastoje njegovati Ivanovu duhovnost, jer bez nje bi u katoličkoj bolnici teško mogli opstati. Poželio je svima da zagledani u primjer svetog Ivana od Boga svakodnevno budu za druge tako da u bolesnima prepoznaju Isusovu blizinu, žive od njegove snage i budu već ovdje na zemlji dionici vječnosti.
Na kraju svete mise podijeljena su priznanja najzaslužnijim djelatnicima u protekloj godini među kojima su:
 – Ivan Sikiđić
 – Sandra Kumić
 – Valentina Čolić
 – Višnja Sužnjević
 – Ivona Curić
 – Ivica Razumović

  •  Posebno priznanje dodijeljeno je biskupu Antunu zbog svestrane potpore koju pruža djelovanju bolnice.
    Nakon svete mise upriličen je domjenak za sve djelatnike u prostoru radne terapije.

Svim dobitnicima priznanja čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem djelovanju,
a svima koji su sudjelovali u pripravi proslave blagdana zahvaljujemo.

© 2017 Developed by mediain.hr