U vremenskom periodu od 30.09.-02-10-2021., te od 08.-09.10.2021. god. naša Bolnica je sudjelovala na poslijediplomskom tečaju stalnog medicinskog usavršavanja I.kategorije, pod nazivom ” Osnove palijativne medicine”, u organizaciji Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, Doma zdravlja Osječko-baranjske županije, Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb OBŽ i Alumni Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek, mjesto odžavanja je bilo u Osijeku, a voditeljice tečaja su bile doc.dr.sc. Štefica Mikšić, mag.med.techn i Brankica Juranić, mag.med.techn.
Cilj ovog tečaja je bio unaprijediti standarde znanja i vještina u palijativnoj medicini te usavršavanje kompetencija koje su potrebne za samostalno pružanje skrbi u domeni palijativne medicine, temeljenih na suvremenim znanstvenimspoznajama u zbrinjavanju palijativnog bolesnika u skladu s etičkim načelima struke, navedeno je od strane organizatora.
Ravnateljica, Maristela Šakić, dr.med.spec.psih, imala je izlaganja, pod temama: ” Primjer dobre prakse-bolnička palijativna praksa i lokalna zajednica- Specijalna bolnica sveti Rafael Strmac” ( dana 01.10.2021.), “Žalovanje u palijativnoj skrbi” i ” Duhovnost u palijativnoj medicini” (dana 09.10.2021.). Izlaganje su imali : Zoran Krpan, bacc.physioth., pod temom ” Najčešći respiratorni problemi u palijativnoj medicini-uloga fizioterapeuta” i Olivera Grgić, dipl.soc.radnica, pod temom: “Socijalni radnik u palijativnoj skrbi ” ( dana 09.10.2021. god.). Polaznica ovog tečaja je bila i djelatnica naše ustanove, Spomenka Petek, dr.med.
Tečaj je bio prilika za razmjenu iskustava, druženje s kolegama, kao i davanje informacija o radu naše ustanove.

Olivera Grgić, dipl.soc.radnica

Strmac, 11.10.2021. god.

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?