U Specijalnoj bolnici za psihijatriju i palijativnu skrb „Sv. Rafael“, održan je 13.11. 2019.g. simpozij s međunarodnim sudjelovanjem Bioetički principi u palijativnoj medicini, organiziran od strane bolnice „Sv. Rafael“ i Hrvatskog društva za palijativnu medicinu pri Hrvatskom liječničkom zboru.
Nakon pozdravnog govora Priora fra Kristijana Sinkovića i Ravnateljice Maristele Šakić, spec. psih., niz predavanja je otvorila Vlasta Vučevac, dr. med. gerontolog, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu. Dala nam je pregled razvoja i trenutnog stanja palijativne medicine u Hrvatskoj kroz niz, najviše individualnih inicijativa unutar mreže primarne i sekundarne zdravstvene zaštite. Optimistična je zbog povećanja broja stacionarnih bolničkih kreveta te pripreme kolegija za palijativnu medicinu na Medicinskom fakultetu.
Dr. sc. fra Ivica Karlo Lapić iz Bolničkog reda Milosrdne Braće izložio je temu bioetike kroz iskustvo djelovanja njihovog bolničkog reda koji skrbi za bolesnike u 350 bolnica na pet kontinenata. Misija Reda je usmjerena prema svim osobama bez obzira na religijsko i vrijednosno opredjeljenje, a Red svoja načela zasniva na pet stoljeća dugoj tradiciji. Posebnost Karizme Reda sv. Ivana od Boga je u dodatnom zavjetu Gostoljubivosti, a koji se izražava u kvaliteti, poštovanju, odgovornosti i duhovnosti. Za njih je živa vjera primarna vrijednost, stavlja u drugi plan čak i sam život, a kao svjedočanstvo življenja tih principa naveo je primjer svoje subraće koji su pred 4 godine, brinući se za oboljele od ebole u Africi , i sami bili zaraženi i umrli.
Prof. dr.sc. Križo Katinić kroz temu noetičke(duhovne) povezanosti teškog bolesnika i medicinara, podsjetio nas je na važnost razlikovanja religioznosti i duhovnosti u smislu razumijevanja duhovnosti kao dio složene stvarnosti osobe i moguće univerzalno istinsko mjesto susreta s bolesnikom.
Hrvoje Vargić, mag. educ. phill., detaljnije je objasnio pravni razvoj instituta priziva savjesti liječnika koji postaje sve aktualniji u današnjem vremenu koje pred nas, osim pitanja pobačaja, donosi i temu eutanazije. Iznio je više zanimljivih argumenata koji nas mogu ohrabriti u odluci da se zaista u spornim situacijama prizovemo na svoju savjest.
Doc. dr.sc. Štefica Mikšić, sa Fakulteta za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku, govorila je o dostojanstvu bolesnika oboljelog od demencije u palijativnoj skrbi, te primjerenom postupanju prema tim pacijentima usprkos teškoćama na koje u tom radu nailazimo.
Na koncu, č.s. Antonija Grubišić, dirnula nas je svojim prikazom rada kao volontera i duhovnog asistenta u palijativnoj skrbi na dječjoj onkologiji i hematologiji na Klinici za dječje bolesti Zagreb, te posvjedočila kroz konkretna iskustva, kako susret na duhovnoj razini sa našim pacijentima nadilazi vjerske i svjetonazorske razlike te nas obostrano obogaćuje.

 

Marijana Bogadi  dr. med.

 

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?