SIMPOZIJ „AKTIVNO STARENJE, MODERNE INTERVENCIJE ZA ODGODU DEMENCIJE“

Dana 24.01.2023.g med.sestra Gordana Kostadinović sudjelovala je na simpoziju pod nazivom „ Aktivno starenje, moderne intervencije za odgodu demencije“ koje je održano u Klinici za psihijatriju Vrapče.
Kroz predavanja predavači su se osvrnuli na čimbenike koji su ključni u bržem razvoju neurokognitivnih bolesti u starijoj dobi kao što su: gubitak sluha, smanjena ili gotovo nikakva tjelesna aktivnost, socijalna izoliranost, razvoj različitih kronični bolesti. Ono što možemo činiti kako bismo prevenirali razvoj neurokognitivnih bolesti, a potkrijepljeno je znanstvenim činjenicama je promjena načina života, ukoliko je to moguće te uključiti mediteransku prehranu kao izvor raznih antioksidansa koji pomažu u očuvanju moždanih stanica, baviti se tjelesnom aktivnosti, putovati, izbjegavati rutine, učiti strane jezike, pripaziti da dovoljno unosimo vitamini i folate, kao važan vitamin istaknut je vit.B12 koji je ključan i od vitalnog je značaja za zdravo funkcioniranje mozga.
Kada se već dobije dijagnoza neurokognitivne bolesti ne možemo ju izliječiti, ali možemo usporiti evoluciju prelaska u velika neurokognitivna stanja, te očuvali što dužu samostalnost pojedinca. Uz antidementike koje ih je propisao liječnik, izuzetno je bitan i nefarmakološki pristup ( pletenje, art-terapija, glazboterapija..). Takav pristup je individualan,. Nefarmakološke metode pokazale su se da blagotvorno djeluju na bolesnika, posredno smanjuju mogućnost pojave nuspojava i interakcije lijekova te pozitivno djeluju na kvalitetu života osoba s neurokognitivnim poremećajima i njihovih njegovatelja.
Na simpoziju je predstavljen završetak projekta ERASMUS + kojemu je cilj bio razvijanje kurikuluma za poučavanje osoba s početnim psihoorganskim poremećajima engleskom jeziku uz pomoć glazbe, a koje dovodi do smanjenja stresa, povećanje socijalizacije, pamćenja i usporavanja progresije osnovne bolesti.
Projekt je bio međunarodnog sudjelovanja, te je prikazano kako kroz glazbu osobe unatoč zdravstvenim poteškoćama i starijoj dobi mogu naučiti strani jezik.
Više o projektu možemo vidjeti na stranici https://www.songsforcare.eu
S obzirom da smo ustanova koja ima odjel za neurokognitivne poteškoće već nekoliko godina te se suočavamo s različitim poteškoćama koje uspješno i kreativno savladavamo mogli bismo razmatrati osmišljavanje projekata u duhu sv.Ivana od Boga kako bismo promicali i educirali važnost i svjesnost neurokognitivnih bolesti.

Gordana Kostadinović, med.sestra

© 2017 Developed by mediain.hr