XIV Lošinjska škola o alkoholizmu

U organizaciji KLA Bonaca iz Malog Lošinja, Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Zagreb, Hrvatskog društva za alkoholizam HLZ-a, Zajednice KLA Zagreba održana je XIV Lošinjska škola o alkoholizmu. Edukacija je održana od 11. do 13. lipnja 2021. godine.
Ova trodnevna edukacija bila je mnogo više od same edukacije. Brojni poznati predavači, terapeuti s dugogodišnjim iskustvom rada s osobama koje se liječe od alkoholizma te rada u klubovima liječenih alkoholičara svojim su temama ujedini sve terapeute s područja naše države, ali i šire.
Također razne interaktivne radionice, debate i drugo činile su program još bogatijim. Tumačila se uloga terapeuta, sindrom sagorijevanja tijekom rada, te izazovi koje je uzrokovala COVID-19 pandemija i teškoće s kojima su se susretali članovi i terapeuti klubova. Razna istraživanja provedena tijekom nastale pandemije među ostalim potvrđuju kako su članovi pojedinih klubova bolje poštovali zaštitne mjere vezane za pandemiju u odnosu na opću populaciju. Prikazana je prezentacija pod nazivom “Sve moje / naše lošinjske škole” u kojoj su kratko sumirane sve dosadašnje održane edukacije na ovu temu. Unatoč aktualnoj temi vezanoj za COVID-19 pandemiju i brojne negativne izazove koje je sa sobom donijela, predstavljen je novi klub liječenih alkoholičara koji je počeo s radom službeno u veljači 2021. godine. To je naš KLA Sv. Rafael koji osnovan u Novoj Gradiški. KLA Sv. Rafael klub je s pravnom osobnošću. Vrlo zanimljivo predavanje održao je i jedan od socijalnih pedagoga, također dugogodišnji terapeut u jednom od klubova, a tema prezentacije odnosila se na unutarnji svijet terapeuta. Unutarnji svijet terapeuta obuhvaća znanja stečena kroz obrazovanje, profesionalno iskustvo, osobne resurse i posebne nadarenosti, osjećaje i doživljaje koji se aktiviraju u njemu pod dojmom priče i povijesti korisnika.
Bilo je zaista motivirajuće vidjeti brojne članove kluba koji su sudjelovali na edukaciji i svojim primjerom svjedočili mogućnost liječenja i dugogodišnje uspješne apstinencije. Učinak klubova liječenih alkoholičara najbolje se ogleda upravo u njima, ljudima kojima je klub izvor uspjeha i funkcionalnosti u svakodnevnom životu. Ova edukacija motivirala me da članovima našeg kluba liječenih alkoholičara prenesem barem dio onako pozitivne energije kakvu sam doživjela za vrijeme odražavanja lošinjske škole.

Lea Szabo, bacc.med.techn.