U petak, 9. veljače 2018. godine proslavili smo Dan bolesnika. Misno slavlje je predvodio fra Josip Šoštarić, župni vikar u Cerniku. Pod misom je pjevao zbor bolesnika, a bolesnici i djelatnici sudjelovali su i čitanjem misnih čitanja. Fra Josip je u svojoj propovijedi podsjetio da je Krist svojom mukom preuzeo na sebe ljudske boli i patnju, pa tako i ljudsku bolest i nemoć. Upravo Kristovim djelovanjem ljudska bol i patnja imaju smisao jer pokazuju kako su oni put prema ostvarenju nečega novoga i trajnijega. Po bolesti čovjek ima priliku rasti i napredovati u svojoj ljudskosti i vjernosti Bogu. U svemu ovome pomoćnik je i Blažena djevica Marija koja je vjernicima majka, i to majka koja razumije i pomaže. Osvrnuo se i na brojna ozdravljenja koja se događaju zagovorom Blažene djevice Marije Lurdske, a osobito ona ozdravljenja koja se odnose na čovjekov duh i dušu jer često je ozdravljenje duha i duše put prema zdravlju tijela.
Na koncu misnoga slavlja sve je pozdravio prior, fra Kristijan Sinković, koji je u svojem govoru podsjetio da je bolnička kapela središnje mjesto bolnice jer je ona znak Božje nazočnosti i među bolesnicima i među djelatnicima. Također je podsjetio kako biti zdravstveni djelatnik nije samo zanimanje, nego je u prvome redu poziv upućen čovjeku da bude na službu drugome, osobito onome u potrebi i nevolji.
Proslava je završila prigodnim domjenkom i druženjem.

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?