Ovogodišnji đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije: Krešimir Bošnjak, Luka Ćosić, Dominik Nedeljković, Filip Sertić i Domagoj Vidaković su predvođeni profesoricom Suzanom Vuletić posjetili 6.ožujka 2019. našu bolnicu.
U sklopu praktičnog doticaja s dušobrižničkim bolničkim poslanjem i humanizacijom pristupa najranjivijim članovima našeg društva, nastojala se u sklopu đakonske, specijalističke godine, uvidjeti važnost duhovne dimenzije i značajnost vjerničkog pouzdanja, koje sve ljude čini otvorenijima za religioznu utjehu i smisao koji pronalaze u posebno vulnerabilnim egzistencijalnim trenucima bolesti, patnje, osamljenosti i nadolazećeg kraja ovozemaljskog života. Đakoni su sudjelovali na zajedničkoj misi sa štićenicima Bolnice, koju je predvodio bolnički kapelan.
Tijekom sastanka s ravnateljicom Bolnice „sv. Rafael“ Strmac, Maristelom Šakić, dr.med.spec.psih. i časnom sestrom Marijom Babić, imali su priliku potvrditi naglašenost potrebe holističkog pristupa bolesnicima, s posebnim naglaskom na cilj duhovnog pristupa, kojem je važno dovesti osobu do potpunog rasterećenja da bude sposobna ući u mirnu i spokojnu fazu prihvaćanja terminalne i kronične bolesti, otkrivanja očekivanja bolesnika i njihovih obitelji, stvaranjem povjerenja, slušanja, empatije, poštivanja individualnosti i razumijevanja njihovih osjećaja te prepoznavanja uzroka duhovne patnje, strahova, povrijeđenosti, krivnje i boli.
Prior i Predsjednik Upravnog vijeća Milosrdne braće, fra Kristijan Sinković, nastojao ih je upoznati s utemeljiteljem reda svetog Ivana od Boga, koji je zahtijevao duhovno svjedočanstvo života obilježeno milosrđem ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo; koje se u ovoj Bolnici odražavaju kvalitetom pristupa, poštovanjem svih osoba, odgovornosti službe i njegovanjem duhovnosti.
Đakoni su se potom pobliže upoznali sa sustavom rada i organizacije na dnevnom odjelu, odjelu palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja, odjelom kroničnih duševnih bolesti i sustavom radno-okupacione terapije, socioterapeutske zajednice, edukativno psihološkim i ventilacijskim grupama, socijalno-rehabilitacijskim te duhovno-liturgijskim sadržajima.


© 2017 Developed by mediain.hr