Ovogodišnji đakoni Đakovačko-osječke nadbiskupije: Krešimir Bošnjak, Luka Ćosić, Dominik Nedeljković, Filip Sertić i Domagoj Vidaković su predvođeni profesoricom Suzanom Vuletić posjetili 6.ožujka 2019. našu bolnicu.
U sklopu praktičnog doticaja s dušobrižničkim bolničkim poslanjem i humanizacijom pristupa najranjivijim članovima našeg društva, nastojala se u sklopu đakonske, specijalističke godine, uvidjeti važnost duhovne dimenzije i značajnost vjerničkog pouzdanja, koje sve ljude čini otvorenijima za religioznu utjehu i smisao koji pronalaze u posebno vulnerabilnim egzistencijalnim trenucima bolesti, patnje, osamljenosti i nadolazećeg kraja ovozemaljskog života. Đakoni su sudjelovali na zajedničkoj misi sa štićenicima Bolnice, koju je predvodio bolnički kapelan.
Tijekom sastanka s ravnateljicom Bolnice „sv. Rafael“ Strmac, Maristelom Šakić, dr.med.spec.psih. i časnom sestrom Marijom Babić, imali su priliku potvrditi naglašenost potrebe holističkog pristupa bolesnicima, s posebnim naglaskom na cilj duhovnog pristupa, kojem je važno dovesti osobu do potpunog rasterećenja da bude sposobna ući u mirnu i spokojnu fazu prihvaćanja terminalne i kronične bolesti, otkrivanja očekivanja bolesnika i njihovih obitelji, stvaranjem povjerenja, slušanja, empatije, poštivanja individualnosti i razumijevanja njihovih osjećaja te prepoznavanja uzroka duhovne patnje, strahova, povrijeđenosti, krivnje i boli.
Prior i Predsjednik Upravnog vijeća Milosrdne braće, fra Kristijan Sinković, nastojao ih je upoznati s utemeljiteljem reda svetog Ivana od Boga, koji je zahtijevao duhovno svjedočanstvo života obilježeno milosrđem ljubavlju prema Bogu i bližnjemu, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo; koje se u ovoj Bolnici odražavaju kvalitetom pristupa, poštovanjem svih osoba, odgovornosti službe i njegovanjem duhovnosti.
Đakoni su se potom pobliže upoznali sa sustavom rada i organizacije na dnevnom odjelu, odjelu palijativne skrbi i dugotrajnog liječenja, odjelom kroničnih duševnih bolesti i sustavom radno-okupacione terapije, socioterapeutske zajednice, edukativno psihološkim i ventilacijskim grupama, socijalno-rehabilitacijskim te duhovno-liturgijskim sadržajima.


© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?