DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE

U srijedu 1. lipnja s početkom u 14.00 sati održana je duhovna obnova za djelatnike povodom nadolazećeg blagdana Duhova. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Tomasz Cybula, župnik u župi Ilova. Kroz niz duhovnih misli svatko je mogao pronaći nešto za sebe i svoj osobni vjernički život.

Na početku prvog razmatranja o ljubavi Srca Isusova slušali smo odlomak iz evanđelja u kojem Isus kaže: “Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti.” Svi ljudi u dubini svoje duše traže ljubav koja je osnovna čovjekova potreba. Problem nastaje kada ljubav želimo pronaći u različitim zamjenskim stvarima i događajima koji nam ne mogu dati puninu ljubavi. Punina ljubavi nalazi se u Bogu koji nas jedini do kraja može ispuniti. Krv i voda koja teče iz Isusova srca, kako nam prikazuje slika Milosrdnog Isusa, znak je te punine Božje ljubavi. Ta nas ljubav poziva da Boga na egzistencijalnoj razini stavimo na prvo mjesto. Bog je važniji od svake druge ljubavi. On nas potiče da izbjegnemo pretjeranoj navezanosti i ovisnosti o drugima te se u potpunosti oslonimo na njega.

Duh Sveti otkriva nam ljubav koja se događa unutar Presvetog Trojstva između Oca i Sina te se prelijeva na naše živote. Duh Sveti je onaj koji nam otkriva svu istinu te pomaže da prihvatimo ono što je objektivna istina, a ne živimo po svojim subjektivnim istinama. Duh Sveti oslobađa naše srce od straha i zla. Svaki put do izlječenja uzrokuje početne bolove koji se moraju podnijeti kako bi ozdravili. I na duhovnom planu Bog nas ozdravlja preko svojih zahvata koji često uzrokuju trpljenje, ali na kraju donose spasenje. Osloniti se na djelovanje Duha ne znači odreći se potrebe stjecanja samopouzdanja i primjenjivanja stručnosti, nego nam pomaže da ih ne precjenjujemo te uvijek ostavimo prostor u svom srcu za pouzdanje u Boga. Bog nas poziva da izbjegnemo ravnodušnosti, bilo prema čovjeku bilo prema Bogu, jer ona ostavlja posljedice koje su često štetnije i od stava protivljenja. Svatko od nas je pozvan da na osobnoj razini odgovori Božjim poticajima.

Na početku drugog razmatranja slušali smo odlomak iz Ivanova evanđelja u kojem Isus s križa svome učeniku Ivanu, a preko njega i svima nama, povjerava svoju majku riječima: “Evo ti majke”. Jedna od osnovnih karakteristika svake žene je da ima posebno srce koje je profinjenije u svom odnosu i osjećanju prema drugima. Žena ima svoju vrijednosti i ulogu unutar Crkve zbog čega ne postoji razlog suprotstavljanju muškaraca i žena koje se često događa i u crkvenom okruženju. U evanđeoskim izvještajima otkrivamo kako je ljubav žena prema Isusu bila do kraja prisutna sve do križa dok su se učenici od straha razbježali.

Marija je bila svjesna svoje vrijednosti i uloge unutar koje je bila zadovoljna. Ona nam pokazuje put k Isusu i njemu nas vodi. U okrilju Srca Isusova i Marijina spoznajemo kako nismo siročad, nego smo vrijedni u Božjim očima. U svom hvalospjevu pod naslovom “Veliča” Marija pokazuje svoje predanje. Bezgrešno Srce Marijino potiče nas na potrebu čistog pristupa jednih prema drugima. Poziva nas da u sebi njegujemo srce djeteta oslobođeno od predrasuda. Marija se ističe svojom poniznošću i zahvalnošću te nas poziva da su sebi njegujemo navedene vrijednosti. Ona je Majka Crkve; Crkve koja je u isto vrijeme grješna zbog krhkosti ljudske naravi, ali i sveta jer je vodi Duh Sveti. Marijin život pokazuje nam kako nas dvije stvari na poseban način mijenjaju i obraćaju Bogu – velika ljubav i veliko trpljenje. Njezino predanje u riječima “Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi” potiče nas na predanje Božjoj volji i onda kada je u potpunosti ne razumijemo.

Nakon drugog razmatranja održana je pobožnost molitve krunice tijekom koje je bila prilika i za pristupanje sakramentu ispovijedi. Duhovna obnova završila je svetom misom u 17.00 sati.

© 2017 Developed by mediain.hr