Predavanje Nove ovisnosti “nesupstitucionalne” Pristup i strategija

Dana 17.10.2019. godine u našoj bolnici je nastavljena serija multiprofesionalnih susreta-tribina za liječnike, medicinske sestre/tehničare, pedagoge, psihologe i župne pastoralne suradnike. Gost predavač je bio dr.sc. Luka Maršić s Klinike za psihijatriju KBC Sestre Milosrdnice. Naziv predavanja je bio “Nove ovisnosti “nesupstitucionalne” Pristup i strategija”. Predavanju su prisustvovali učenici i nastavnici Gimnazije Nova Gradiška te suradnici iz Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. Predavač je ukazao na nove oblike ovisnosti, s naglaskom na ovisnost o medijima, prvenstveno mobitelu kao mediju koji zamjenjuje tv, video, radio, DVD, Play Station itd. On nam značajno olakšava funkcioniranje u današnjem svijetu tehnologije, međutim kod mladih generacija komunikacija mobitelom postaje “jezik” koji oni počinju učiti rođenjem. Zbog toga zanemaruju komunikaciju “oči u oči”. Njihov emocionalni razvoj ostaje na razini trogodišnjeg djeteta, a svojim ponašanjem djeluju kao starci jer ne kretanjem bivaju umorniji i tromiji. Djelovanje mobitela/interneta/video igara usporedio je s učinkom kokaina ili heroina na mozak. Pruža ugodu i nakon nastanka ovisnosti izaziva žudnju koja je jedan od temeljnih ljudskih nagona i teško joj se oduprijeti. Na kraju predavanja nas je pozvao da što više komuniciramo “oči u oči”, da našu djecu učimo istom tom i da ostajemo naivni u jednom djelu sebe.

rpt

rpt

© 2017 Developed by mediain.hr

Epidemiološki upitnik:

1. S kim bolesnik živi ? Nabrojiti članove kućanstva?
2. Druge osobe koje dolaze u kuću bolesnika?
3. Gdje se kreće bolesnik ili drugi članovi kućanstva?
4. Je li posjetio bilo koju zdravstvenu ustanovu u posljednjih 14 dana?
5. Ispitati ponašanje tj. pridržavanje svih preporuka stožera civilne zaštite a vezano uz prevenciju COVID-19 infekcije bolesnika/članova obitelji.
6. Da li je bolesnik ili ukućani putovao/boravio u zemljama ili područjima gdje je detektirana COVID-19 infekcija unazad 14 dana? Ako da, koja zemlja/zemlje/područja? Datum kad je došao u RH?
7. Da li je bolesnik ili član obitelji bio u kontaktu sa oboljelom osobom ili osobom pod sumnjom od COVID -19 infekcije ( osobe u karanteni ili samoizolaciji)?
8. Da li bolesnik i/ili članovi obitelji ( udomiteljske obitelji) imaju akutne respiratorne simptome ( povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, grlobolju, kratak dah…)?